Keajaiban Kunyit Dan Lada Hitam

Black Pepper & Turmeric Benefits

Ramai sedia maklum bahawa kunyit dan lada hitam boleh memberi manfaat dari segi perubatan melalui sifatnya yang antioksidan, anti-radang, anti-kanser, anti-arthritis, dan lain-lain lagi. Ini berpunca dari kandungan kurkumin (curcumine) dan piperin (piperine) yang terdapat di dalam kunyit dan lada hitam.

 

Kunyit mengandungi kurkuminoid, sebuah sebatian bioaktif, yang mana salah satu daripada unsur-unsurnya terdiri daripada kurkumin. Hasil kajian telah mencadangkan bahawa kurkumin dapat membantu dalam menangani masalah oksidatif dan keradangan, sindrom metabolik, arthritis, keresahan, dan hiperlipidemia. Ia juga dapat membantu dalam mengurangkan keradangan akibat senaman dan sakit otot, sekali gus meningkatkan pemulihan dan prestasi orang yang aktif.

Piperin pula merupakan alkaloid yang membuatkan lada hitam terasa pedas. Piperin mempunyai banyak kesan farmakologi dan beberapa manfaat kesihatan, terutamanya terhadap penyakit kronik, seperti pengurangan rintangan insulin, kesan anti-radang, dan peningkatan steatosis hepatik.

Di Entropy, kami sengaja gabungkan ramuan kunyit dan lada hitam dalam ramuan jamu Kraton Asli kami. Terdapat beberapa kebaikan di sebalik gabungan ini yang disokong oleh kajian saintifik. Penerangan di bawah akan memberi gambaran yang lebih baik tentang mengapa kedua-dua bahan ini harus digabungkan sebelum anda meminumnya.

Piperin Meningkatkan Penyerapan Kurkumin sebanyak 2000%

Tidak disangkal lagi bahawa kurkumin yang terdapat dalam kunyit membawa banyak manfaat kesihatan, tetapi ia tidak dapat menyerap ke dalam aliran darah anda dengan baik. Badan anda akan mula mengeluarkannya secara berperingkat daripada sistem anda sebelum anda dapat menikmati sepenuh manfaat suplemen ini jika ia diambil begitu sahaja. Di sinilah lada hitam memainkan peranan. Lada hitam mudah diserap oleh badan manusia, dan ia menghasilkan penimbal yang menghalang badan anda daripada memecahkan kurkumin dengan cepat. (1) Ia juga membantu badan anda menyerap lebih banyak kurkumin dalam kunyit, dan kajian menunjukkan bahawa ia sebenarnya boleh meningkatkan tahap penyerapan sebanyak 2,000%. (2) Terdapat dua teori utama disebalik kombinasi tersebut.

  1. a) Piperin mempunyai sifat penenang dan melegakan otot yang menyerap terus ke otot usus anda. (3) Disebabkan oleh fungsinya yang melegakan otot, ia memudahkan molekul kurkumin yang lebih besar masuk ke dalam badan anda. Sebaik sahaja ia melepasi dinding usus, badan anda boleh mengambil masa yang lebih lama untuk menyerap nutrien.
  2. b) Hati anda adalah organ yang bekerja keras untuk membersihkan badan anda daripada sebarang toksin atau sisa-sisa makanan yang anda makan atau hasil pelbagai proses lain yang berlaku dalam badan anda. Malangnya, proses ini berlaku terlalu cepat dengan kurkumin. Piperin bertindak memperlahankan proses ini, dan ia memberi badan anda lebih masa untuk menyerap kurkumin. (4)

Gabungan Ini Setanding Ubat Anti-Radang Farmaseutikal

Walaupun kedua-dua kunyit dan lada hitam mempunyai manfaat masing-masing, gabungannya boleh meningkatkan keberkesanan satu sama lain, jadi ia setanding dengan ubat anti-radang biasa. Ini membolehkan anda mendapat semua manfaat ubat tanpa perlu risau tentang kesan sampingan.

Piperin dalam lada hitam boleh mengurangkan jumlah kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh arthritis. Walau bagaimanapun, curcumin yang terdapat dalam kunyit mempunyai ciri anti-radang yang tinggi yang boleh menghalang arthritis daripada terbentuk pada peringkat awal. (5) Jadi, apabila anda menggabungkan kedua-dua bahan ini, anda berpotensi mendapat rawatan arthritis yang setanding ubat-ubatan di kaunter tradisional.

Gabungan Ini Membawa Sebuah Alternatif dalam Pertempuran Menentang Kanser

Gabungan kunyit dan lada hitam mempunyai beberapa sifat anti-kanser. Kajian menunjukkan bahawa gabungan ini menyekat proses pembaharuan dan pertumbuhan sel-sel kanser payudara. (6) Selain itu, kurkumin dan piperin berfungsi membunuh sel-sel kanser bagi pelbagai jenis kanser termasuk kolorektal, payudara, prostat, pankreas dan leukemia. (7)

Kajian lain menunjukkan bahawa gabungan ekstrak kunyit dan lada hitam boleh membantu melindungi tisu dan sel yang sihat daripada kerosakan akibat radiasi dan rawatan kanser yang lain. (8) Seterusnya, ini dapat mengurangkan masa penyembuhan dan risiko komplikasi.

Gabungan Ini Menyaingi Farmaseutikal Diabetik

Pada tahun 2009, Komunikasi Penyelidikan Biokimia dan Biofizikal menerbitkan satu kajian yang mendapati bahawa kurkumin boleh menjadi sehingga 400 kali lebih kuat daripada metformin, sebuah ubat diabetes terkemuka apabila ia hadir dengan pengaktifan enzim AMPK. (9) Kajian lain menunjukkan bahawa apabila anda menggabungkan ekstrak kunyit dan lada hitam, ia berfungsi seiring sebagai agen antiglikasi (proses penyahgabungan molekul gula dan protein atau lemak). (10) Ini bermakna gabungan kedua-dua suplemen ini boleh membantu anda meningkatkan kawalan glukosa anda secara menyeluruh.

Gabungan Kunyit dan Lada Hitam Menggalakkan Kesihatan Hati

Keajaiban Kunyit Dan Lada Hitam

Hati anda memainkan peranan penting dalam badan anda. (11) Ia membantu menapis semua toksin, dan ia merangsang sel anda untuk menghasilkan lebih banyak enzim. Kunyit adalah suplemen yang sangat baik untuk detoksifikasi hati. Ia meningkatkan keseluruhan pengeluaran hempedu dan menurunkan paras kolesterol supaya hati anda boleh berfungsi pada fungsi puncak. (12)

Piperin meningkatkan tahap penyerapan nutrien dalam badan anda, termasuk hati anda. Apabila anda menggabungkan kedua-duanya, ia membantu kunyit meningkatkan tahap penyerapan glutation sambil melindungi hati daripada kerosakan toksin. (13) Glutation bertindak sebagai satu lapisan perlindungan yang melindungi hati anda pada tahap selular.

Nisbah Terbaik Kunyit Kepada Lada Hitam

Lada hitam mengaktifkan kunyit, tetapi terdapat banyak maklumat bercanggah yang tersedia mengenai nisbah terbaik kunyit kepada lada hitam. Ianya amat bergantung pada motivasi anda sendiri dalam mengambil suplemen tersebut. Walau bagaimanapun, peraturan yang baik biasanya 1/4 daripada satu sudu teh lada hitam yang baru dikisar kepada 1 sudu teh serbuk kunyit. Ini menghasilkan kira-kira 1:4 dalam nisbah. Nisbah ini akan berbeza-beza bergantung pada kesegaran bahan anda dan untuk tujuan kegunaan bahan tersebut. Walau bagaimanapun, nisbah 1:4 ialah titik permulaan dan garis dasar yang baik.

Nisbah Terbaik Kurkumin Kepada Piperin

Nisbah ini lebih kompleks kerana hanya peratusan tertentu kunyit dan lada hitam mengandungi kurkumin dan piperin. Lebih rumit lagi, nisbahnya berbeza dari rempah ke rempah dan faedah yang anda cuba perolehi daripadanya.

Sebagai contoh, kandungan purata kurkumin dalam kunyit berjulat antara 4% dan 7%, dan kandungan piperin dalam lada hitam berjulat antara 2% dan 7%. (14) (15) Walau bagaimanapun, nisbah garis dasar yang baik bagi kurkumin kepada piperin ialah 100:1. Ini berkesan kepada sekitar 1.5 sudu teh serbuk lada hitam hingga separuh daripada secawan kunyit. Anda mungkin mahu bermula dengan lebih kecil dan meningkatkannya kepada dos yang lebih besar dari semasa ke semasa.

Kesimpulan Mengenai Kunyit Lada Hitam

Sekarang, anda sudahpun mempunyai pemahaman yang baik tentang kunyit lada hitam. Gambaran keseluruhan yang telah kami kongsikan tentang kandungannya dan bahan aktif penting bersama dengan faedahnya yang disokong sains seharusnya dapat membantu menambah pengetahuan yang anda perlukan untuk memutuskan sama ada suplemen ini adalah pilihan yang baik untuk imuniti badan dan gaya hidup anda.

Ekstrak kandungan: Penerbitan asal oleh “Happy Mammoth Blog” pada 15 September 2018 dan dikemas kini pada 13 Mei 2022 (https://happymammoth.com/blogs/happy-blog/turmeric-and-black-pepper)

Kraton Asli Royal Drink

Layari laman web Jamu Kraton Asli untuk ketahui lebih info tentang manfaat jamu. Pada blog akan datang, kami akan kongsikan cerita tentang bagaimana jamu menjadi senjata pertempuran menentang Covid-19. Dapatkan Jamu Kraton anda untuk kunci kesihatan yang lebih baik sekarang.

Our customer support team is here to answer your questions. Ask us anything!